середа, 17 лютого 2016 р.

Як вибрати якісні плодові саджанці

Велика проблема - нечисті на руку продавці, які підсовують під виглядом якісних саджанців «липові» деревця. Відомі випадки, коли замість яблунь продавали молоді осини, а тополі видавали за груші. Однак найчастіше під виглядом одного сорту, при цьому за високу ціну, підсовують інший, менш якісний і справді дешевий.




Ще варіант - масове завезення дешевих саджанців з південних областей Росії та Молдови. Продавці чудово інформовані про те, що ці сорти напевно вимерзнуть в умовах більш північного клімату. Уникнути обману досить просто: потрібно здобувати саджанці не у випадкових людей, не на ринку, а в спеціалізованих магазинах або розплідниках. Не потрібно гнатися за дешевизною або красивим зовнішнім виглядом. Краще звернутися до фахівця, який попутно ще й проконсультує. Але якщо ви все ж вирішили купити саджанці на ринку, запам'ятаєте декілька правил: Заздалегідь визначтеся з сортом, а не ходите уздовж рядів, просто вибираючи те, що сподобається.
Не так давно в моду увійшли колоновидні яблуні, у яких пагони ростуть вертикально, а бічні відгалуження практично відсутні. Вони більше нагадують пірамідальну тополю або кипарис. Головна їхня перевага - скороплідність. Перші плоди можна спробувати в рік посадки або на наступний. За ними зручно доглядати, збирати врожай. Такі яблуні досить компактні, їм не потрібно багато місця.
Однак і тут можливий обман. Нерідко замість них продають ювенільні сіянці колоновидного типу. Такі яблуні починають плодоносити тільки на 8-10-й рік. Визначити підміну на око неможливо. Ви зрозумієте, що вас обдурили, тільки якщо через рік-два так і не дочекаєтеся яблук. Початківці садівники намагаються вибрати саджанці як можна більш солідного віку в надії на те, що вони раніше почнуть плодоносити.

З цієї причини не звертаються в розплідники, де, як правило, не продають саджанці старше двох років. Адже чим старше рослина, тим сильніше страждає її коренева система при викопуванні. Найкраще купувати і висаджувати однорічні саджанці, з добре розвиненою кореневою системою. Відрізнити їх дуже просто: у них немає бічних відгалужень. Дволітки теж можна брати, але при цьому обов'язково зверніть увагу на коріння. Добре, якщо вони схожі на мочалку. До слова, за продавцями з південних регіонів помічена нехороша звичка обрізати коріння, залишаючи лише кілька міцних, оголених відростків. Роблять вони це лише для того, щоб вмістити в автомобіль якомога більше саджанців. Тому відсутність розвиненої кореневої системи - ще одна ознака саджанця, привезеного здалеку.
Не варто вибирати дуже високу рослину. Середньо росла краще приживається і прекрасно росте. Бажано, щоб у саджанця було не менше трьох бічних гілок.
Перед посадкою потрібно замочити деревце на ніч у ванні з водою. Це збільшує шанси на приживання.
Можна перевірити життєздатність коренів: відрізати від одного невеликий шматочок. Якщо він всередині білий - значить, живий, якщо коричневий - мертвий. Багато хто боїться придбати підмерзлі саджанці. На жаль, точно оцінити стан рослини можна лише після того, як розпустяться бруньки. Однак, купуючи рослину в розпліднику, боятися нічого. Готувати до продажу його починають ще восени. Підкопують, засипають листям і ґрунтом так, що ніякі морози йому не страшні.

Немає коментарів:

Дописати коментар